Riscul tranzactiei fara certificat energetic

Certificat Energetic

Certificat Energetic

Costurile pentru obținerea acestui document variază în funcție de auditor, dar pot ajunge la un maximum de 150 de euro pentru un apartament.

A fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Noul act normativ stipulează obligația proprietarilor de imobile de a prezenta certificat energetic la încheierea unei tranzacții de vânzare sau închiriere; în cazul încălcării acestei prevederi, contractele de vânzare-cumpărare sunt supuse nulității relative.

parteneriat

O prevedere valabilă de peste 2 ani, dar care a lăsat loc de interpretări

Interesant este că legea anterioară, intrată în vigoare  de acum cca 4 ani (de la 1 ianuarie 2011), stipulează deja că proprietarul imobilului trebuie să pună la dispoziția potențialului cumpărător sau chiriaș acest document. Ce nevoie era, așadar, de o nouă lege? „Lucrul ăsta (obligativitatea certificatului energetic, n.red.) e valabil demult, dar nu existau sancțiuni. Acum au apărut și sancțiunile”. Și Marian Paduraru, managerul companiei Ver Intermed SRL spune că dovada performanței energetice a imobilului este obligatorie de acum ceva timp, însă problema era lipsa sancțiunilor pentru încălcarea acestei prevederi.

      Marian Paduraru punctează că noul act normativ a fost emis pentru că cel de dinainte nu a fost întocmai respectat. În afară de tranzacțiile prin Prima Casă, pentru care certificatul energetic era solicitat de către bancă, alt tip de tranzacții erau încheiate, în fapt, fără acest document. O practică obișnuită, confirmată de reprezentanții unui birou notarial din București, era de a insera o clauză în contract potrivit căreia cele două părți sunt de acord să încheie tranzacția în absența atestatului energetic. „Până acum, certificatul energetic nu era obligatoriu decât dacă îl solicita cumpărătorul sau banca”, motivează aceștia.

Nulitate, dar doar la reclamația uneia din părți
Pentru a nu mai lăsa loc de interpretări, noul act normativ specifică în mod repetat că proprietarul este „obligat” sau că are „obligația” de a prezenta certificatul energetic anterior încheierii tranzacției propriu-zise. O imperfecțiune a legii este că sancțiunea prevăzută în cazul încălcării este nulitatea relativă a contractelor și nu nulitatea absolută – ceea ce înseamnă că tranzacția poate fi declarată nulă doar dacă una dintre cele două părți reclamă absența documentului.

Prețuri rezonabile și suficienți auditori

În opinia lui Marian Paduraru, impactul va fi unul redus. Asta pentru că, în momentul de față, majoritatea achizițiilor se fac oricum prin intermediul programului Prima Casă, caz în care una dintre documentele necesare în dosarul depus la bancă este acest certificat energetic. În plus, precizează acesta, numărul auditorilor este suficient acum, iar prețurile practicate de aceștia nu mai sunt atât de mari ca la început (în anul 2010). Și noi suntem de părere că, în mod normal, costurile pentru un certificat energetic – ce pot ajunge la un maximum de 150 de euro pentru un apartament, în funcție de auditor – nu sunt atât de mari încât să împiedice proprietarii să obțină acest document.

Casele / Vilele noastre  construite in Ansamblurile rezidentiale din Berceni Ilfov detin TOATE Certificat energetic tip A !!!

sursa de inspiratie : imobiliare.ro

case de vanzare bucuresti

case de vanzare bucuresti ilfov

Tags : Vila de vanzare Bucuresti Ilfov direct Dezvoltator – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov Berceni – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov fara comision – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov fara intermediari – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov pozitie excelenta – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov la oferta – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov 500Eur/mp – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov finisata 100% – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov si gradina – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov cu terasa – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov cartier rezidential – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov langa Bucuresti – Vanzare Casa Bucuresti Ilfov direct Dezvoltator – Vanzare Casa Bucuresti Ilfov Berceni – Vanzare Casa Bucuresti Ilfov fara comision – Vanzare Casa Bucuresti Ilfov fara intermediari – Vanzare Casa Bucuresti Ilfov pozitie excelenta – Vanzare Casa Bucuresti Ilfov la oferta – Vanzare Casa Bucuresti Ilfov 500Eur/mp – Vanzare Casa Bucuresti Ilfov finisata 100% – Vanzare Casa Bucuresti Ilfov si gradina – Vanzare Casa Bucuresti Ilfov cu terasa – Vanzare Casa Bucuresti Ilfov cartier rezidential – Vanzare Casa Bucuresti Ilfov – Vanzare Casa Bucuresti Ilfov langa Bucuresti – Casa de vanzare Bucuresti Ilfov direct dezvoltator – Casa de vanzare Bucuresti Ilfov fara comision – Casa de vanzare Bucuresti Ilfov finisata la cheie – Casa de vanzare Bucuresti Ilfov la cel mai bun raport calitate pret – Casa de vanzare Bucuresti Ilfov Berceni – Casa de vanzare Bucuresti Ilfov fara intermediari – Casa de vanzare Bucuresti Ilfov superba – Vanzare Casa Berceni Ilfov direct Dezvoltator – Vanzare Casa Berceni Ilfov – Vanzare Casa Berceni Ilfov fara comision – Vanzare Casa Berceni Ilfov fara intermediari – Vanzare Casa Berceni Ilfov pozitie excelenta – Vanzare Casa Berceni Ilfov la oferta – Vanzare Casa Berceni Ilfov 500Eur/mp – Vanzare Casa Berceni Ilfov finisata 100% – Vanzare Casa Berceni Ilfov si gradina – Vanzare Casa Berceni Ilfov cu terasa – Vanzare Casa Berceni Ilfov cartier rezidential – Vanzare CasaBerceni Ilfov  – Vanzare Casa Berceni Ilfov langa Bucuresti