Riscul tranzactiei fara certificat energetic

Certificat Energetic

Costurile pentru obținerea acestui document variază în funcție de auditor, dar pot ajunge la un maximum de 100 de euro pentru un apartament.

A fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Noul act normativ stipulează obligația proprietarilor de imobile de a prezenta certificat energetic la încheierea unei tranzacții de vânzare sau închiriere; în cazul încălcării acestei prevederi, contractele de vânzare-cumpărare sunt supuse nulității relative.

parteneriat

O prevedere valabilă de peste 5 ani, dar care a lăsat loc de interpretări

Interesant este că legea anterioară, intrată în vigoare  de acum cca 9 ani (de la 1 ianuarie 2011), stipulează deja că proprietarul imobilului trebuie să pună la dispoziția potențialului cumpărător sau chiriaș acest document. Ce nevoie era, așadar, de o nouă lege? „Lucrul ăsta (obligativitatea certificatului energetic, n.red.) e valabil demult, dar nu existau sancțiuni. Acum au apărut și sancțiunile”. Și Carjan Nicu Catalin, managerul companiei Vertical Imob SRL spune că dovada performanței energetice a imobilului este obligatorie de acum ceva timp, însă problema era lipsa sancțiunilor pentru încălcarea acestei prevederi.

      Carjan Nicu Catalin punctează că noul act normativ a fost emis pentru că cel de dinainte nu a fost întocmai respectat. În afară de tranzacțiile prin Prima Casă, pentru care certificatul energetic era solicitat de către bancă, alt tip de tranzacții erau încheiate, în fapt, fără acest document. O practică obișnuită, confirmată de reprezentanții unui birou notarial din București, era de a insera o clauză în contract potrivit căreia cele două părți sunt de acord să încheie tranzacția în absența atestatului energetic. „Până acum, certificatul energetic nu era obligatoriu decât dacă îl solicita cumpărătorul sau banca”, motivează aceștia.

Nulitate, dar doar la reclamația uneia din părți
Pentru a nu mai lăsa loc de interpretări, noul act normativ specifică în mod repetat că proprietarul este „obligat” sau că are „obligația” de a prezenta certificatul energetic anterior încheierii tranzacției propriu-zise. O imperfecțiune a legii este că sancțiunea prevăzută în cazul încălcării este nulitatea relativă a contractelor și nu nulitatea absolută – ceea ce înseamnă că tranzacția poate fi declarată nulă doar dacă una dintre cele două părți reclamă absența documentului.

Prețuri rezonabile și suficienți auditori

În opinia lui Carjan Nicu Catalin, impactul va fi unul redus. Asta pentru că, în momentul de față, majoritatea achizițiilor se fac oricum prin intermediul programului Prima Casă, caz în care una dintre documentele necesare în dosarul depus la bancă este acest certificat energetic. În plus, precizează acesta, numărul auditorilor este suficient acum, iar prețurile practicate de aceștia nu mai sunt atât de mari ca la început (în anul 2010). Și noi suntem de părere că, în mod normal, costurile pentru un certificat energetic – ce pot ajunge la un maximum de 100 de euro pentru un apartament, în funcție de auditor – nu sunt atât de mari încât să împiedice proprietarii să obțină acest document.

Casele / Vilele noastre  construite in Ansamblurile rezidentiale din Berceni Ilfov detin TOATE Certificat energetic tip A !!!

Tags : Vila de vanzare Bucuresti Ilfov direct Dezvoltator – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov Berceni –  Vanzare Casa Berceni Ilfov cu terasa – Vanzare Casa Berceni Ilfov cartier rezidential – Vanzare CasaBerceni Ilfov  – Vanzare Casa Berceni Ilfov langa Bucuresti