Prima Casa Programul si Fondul de Garantare

Programul Prima Casa

   Ce este programul „PRIMA CASA” !? 

Programul Prima Casa face parte din masurile anticriza initiate de guvern pentru a sustine sectoarele economice prioritare implicit cel imobiliar.

Obiectivul principal este sa deblocheze activitatea de creditare si sa impulsioneze sectorul constructiilor, ceea ce va avea efecte benefice asupra activitatii economice si crearii de noi locuri de munca.

Programul consta in facilitarea accesului populatiei la credite ipotecare. In acest scop, statul garanteaza in prezent 50% din imprumuturile acordate de banci, cu conditia ca acestea sa acorde credite mai ieftine.

prima casa

prima casa

 Care sunt documentele necesare?

Pentru a obtine un credit Prima Casa, solicitantul trebuie sa prezinte in primul randdocumentele care atesta veniturile obtinute. De obicei, in cazul salariatilor, acestea sunt:

 • Adeverinta de venit
 • Copie dupa contractul de munca sau dupa cartea de munca
 • Copie dupa fisa fiscala
 • Copie dupa certificatul de casatorie (daca este cazul)
 • Declaratie la notar cu privire la faptul ca solicitantul (si sotia, unde este cazul) nu are nicio locuinta in proprietate, partial sau integral, si nu are in derulare un credit ipotecar.

Persoanele care obtin venituri din chirii, dividende si activitati independente trebuie sa prezinte documentele specifice care dovedesc obtinerea acestor venituri.

Pe langa documentele care atesta veniturile, sunt necesare si actele cu privire la imobilul achizitionat:

 • Precontract de vanzare-cumparare sau precontract de constructie incheiat cu o firma specializata
 • Actul de proprietate asupra imobilului/terenului pe care urmeaza sa se construiasca
 • Extrase din documentatia cadastrala.

In functie de situatia imobilului achizitionat, bancile pot cere ulterior si documente suplimentare, fata de cele solicitate initial clientului.

Sumele acordate in programul Prima Casa

 • 66.500 euro  pentru achizitionarea de locuinte noi
 • 57.000 euro pentru construcții vechi
 • 71.250 euro pentru cei care își construiesc singuri casa mult visată

Toate aceste sume sunt echivalate in LEI la momentul acordarii creditului !

„În acest moment se află în stadiu final implementarea unei noi componente a programului, care le va permite beneficiarilor participanţi în program să achiziţioneze o nouă locuinţă, cu suprafaţa utilă şi/sau valoarea mai mare, beneficiind de aceleaşi condiţii avantajoase“, Prima Casa 2 se arată într-un comunicat al fondului.

Prima casă a menţinut pe linia de plutire creditarea de retail în perioada de criză, iar în prezent a ajuns să reprezinte jumătate din totalul creditelor imobiliare acordate de bănci.

Tags : Vila de vanzare Bucuresti Ilfov direct Dezvoltator – Vila de vanzare Bucuresti Ilfov Berceni –